Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Baby’s die melk drinken uit plastic flessen, krijgen dagelijks miljoenen microplastics binnen

Written by on 26 oktober 2020

“Deze studie is belangrijk”, zegt Jana Asselman die aan de UGent de impact van microplastics onderzoekt. “Ze toont aan dat microplastics een zeer grote rol spelen in ons dagelijks leven van op jonge leeftijd. De richtlijnen van Kind & Gezin in ons land voorzien minder hoge temperaturen en minder lange sterilisatie dan het protocol van de studie, waardoor de blootstelling voor België vermoedelijk lager zal liggen.”

“Maar, het probleem is dat we nog veel te weinig weten over de mogelijke effecten hiervan. Bovendien, weten we nog veel te weinig over de kleinste partikels, nl. nanoplastics, omdat ze zo moeilijk te meten zijn. Deze partikels zijn ook niet gemeten in deze studie, men maakt er wel een inschatting van. Maar het zijn net de kleinste partikels die het gevaarlijkst kunnen zijn. Want hoe kleiner het partikel, hoe makkelijker ze kunnen binnendringen in onze cellen of tussen de cellen kunnen glippen en dus een effect kunnen hebben op verschillende organen in ons lichaam.” (lees verder onder de foto)