Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Royals op zondag over een Griekse tragedie en een nieuwe Albanese prinses, Geraldine genaamd

Written by on 25 oktober 2020

Prinses Amalia is in Nederland de eerste vrouwelijke troonopvolgster die opgeroepen wordt voor de militaire dienstplicht. De koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix hebben nooit een functie gehad in het leger, ook niet als staatshoofd. In Nederland is het staatshoofd niét de opperbevelhebber van het leger. In België is dat wel het geval. Kroonprinses Elisabeth studeert momenteel alvast een jaar aan de Koninklijke Militaire School (KMS), een traditie bij de Belgische koninklijke familie.  

De Nederlandse koning Willem-Alexander deed overigens zijn dienstplicht. Hij koos van 1985 tot 1987 voor de marine. Later behaalde hij bij de luchtmacht zijn vliegbrevet. Toen Willem-Alexander koning werd, deed hij afstand van zijn actieve militaire status. Hij was commandeur. De koning behoudt het recht om zijn uniform te dragen, maar zonder rangordetekens.