Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


NASA-sonde nam heel wat deeltjes van oude asteroïde mee, maar verliest er een deel op terugreis: “Slachtoffer van ons eigen succes”

Written by on 24 oktober 2020

Zaterdag was er een meetoperatie van de massa gepland, maar die is geannuleerd. Met die operatie zouden de wetenschappers het risico lopen dat nog meer deeltjes ontsnappen.

De prioriteit is nu om de activiteiten van de sonde zoveel mogelijk te beperken en de monsters zo snel mogelijk op te slaan in een container in de sonde. Daarvoor moet het apparaat nog voorbereid worden.

Zurbuchen bekijkt het van de positieve kant: “We moeten het materiaal sneller opslaan, maar er zijn ergere problemen. We kijken uit naar dit grote staal, dat de wetenschap nog tientallen jaren kan inspireren.”

 De ruimterots Bennu, een brok ongeveer zo groot als een wolkenkrabber in diameter,  bevindt zich op bijna 333 miljoen kilometer afstand van de aarde. De sonde die het materiaal van de asteroïde verzamelde, werkt helemaal zelfstandig. De afstand naar de aarde is zo groot dat de vluchtleiding niet kan ingrijpen. De wetenschappers achter de missie hoopten vooraf dat ze minstens 60 gram naar de aarde zouden kunnen brengen. 

In 2023 moet de ruimtesonde op aarde landen. De missie kost zo’n 1 miljard dollar.