Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Hoe de sociale media je mening (ver)vormen

Written by on 24 oktober 2020

Er zal gezocht moeten worden naar oplossingen voor problemen als fake news. Enerzijds zullen de grote bedrijven achter sociale media maatregelen moeten treffen. Dit door te sleutelen aan hun algoritmes die op dit moment gericht zijn op het promoten van sensationele berichten. Anderzijds zal het belangrijk zijn om jongeren (maar zeker en vast ook andere leeftijdscategorieën) voldoende te onderwijzen over de gevaren van sociale media. Hen te leren wat het verschil is tussen een mening en een feit, te leren hoe je factcheckt en nog zoveel meer. Jammer genoeg bemoeilijkt de generatiekloof dit soort onderwijs. Oudere generaties zijn nog steeds niet voldoende vertrouwd met de enorme wereld van de sociale media en in bredere zin het internet. Eén ding is zeker, we staan voor een grote maatschappelijke uitdaging.

Dit is geen pleidooi tegen sociale media, maar wel een oproep om steeds kritisch om te gaan met wat je leest. Vraag jezelf af of wat je leest wel echt is, waarom je steeds dezelfde informatie krijgt voorgeschoteld. Zorg ervoor dat, tijdens deze semi-lockdown, jouw kamer waarin je je opsluit, geen echokamer wordt van je eigen denken.