Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


België moet kinderen van Syriëstrijders toch niet terughalen

Written by on 22 oktober 2020

De rechter in eerste aanleg gaf de gezinnen gelijk en legde de Belgische staat dwangsommen van 5.000 euro op voor elke dag dat geen actie werd ondernomen om de kinderen naar België terug te halen.

Maar de Belgische Staat tekende beroep aan tegen de veroordeling. Ze argumenteerde dat ze niet in de mogelijkheid was om de kinderen terug te halen, omdat de ouders niet gescheiden wilden worden van hun kinderen en de Koerdische overheid niet toeliet dat de kinderen zonder hun ouders het grondgebied zouden verlaten. De dwangsomrechter gaf België daarin gelijk, waartegen de vier ouders dan weer beroep aantekenden.

Het hof van beroep oordeelt nu dat de overheid niet verplicht kan worden mensen terug te halen. Niet de Syriëstrijders zelf, maar ook niet hun kinderen. Een van de argumenten van de rechtbank is dat de afstamming van de kinderen niet aangetoond kan worden. De kinderen zijn geboren in Syrië, en er is geen DNA-onderzoek dat aantoont dat het wel degelijk kinderen van de Belgen zijn.