Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Verloofde van vermoorde Saudische journalist Khashoggi daagt kroonprins Mohammed bin Salman voor de rechter

Written by on 21 oktober 2020

In oktober 2018 stapte Jamal Khashoggi het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul binnen. Hij wou er documenten ophalen om zijn geplande huwelijk met de Turkse vrouw Hatice Cengiz te organiseren. Khashoggi heeft het consulaat evenwel nooit verlaten en uit afluisterapparatuur van de Turkse geheime dienst zou blijken dat Khashoggi daar op een brutale manier vermoord is door de Saudi’s. 

Dat land ontkende eerst de dood van Khashoggi, maar na een eigen onderzoek gaf het Saudische gerecht toe dat de man in het consulaat gedood was. Het zou de bedoeling geweest zijn om “hem te overtuigen om terug te keren”, maar dat zou uit de hand gelopen zijn en Khashoggi zou een overdosis aan kalmerend middel zijn toegediend, waarna hij overleden was. Zijn lichaam zou in stukken gezaagd zijn. In Saudi-Arabië zijn vijf mensen ter dood veroordeeld wegens de moord op Khashoggi, maar die straffen zijn niet uitgevoerd. Enkele mensen uit de entourage van kroonprins Mohammed zijn vrijgesproken.