Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Onbemande ruimtesonde verzamelt materiaal van ruimterots op 333 miljoen kilometer van de aarde

Written by on 21 oktober 2020

De OSIRIS-REx maakte aan het begin van de nacht van dinsdag op woensdag contact met de aardappelvormige asteroïde Bennu. De ruimtesonde zette de afdaling tot een paar meter boven de ruimterots volgens planning in en met een soort stofzuigerslang werd er enkele seconden geland op Bennu om stenen en stof te verzamelen.

Het doel was om ten minste 60 gram steen en rots te verzamelen, en eventueel meer dan een kilogram. Daarna heeft de ruimtesonde weer afstand genomen van de asteroïde.

“Touchdown bevestigd”, meldde NASA rond 00.12 uur. De daadwerkelijke landing vond 18,5 minuten eerder plaats, maar het duurde zo lang voordat het teruggestuurde signaal het commandocentrum van NASA had bereikt. Het zal pas ten vroegste zaterdag duidelijk worden of de operatie ook echt is geslaagd en hoeveel materiaal er juist werd verzameld. De sonde kan ook pas een bevestiging of een foto doorsturen als hij weer in een baan rond de asteroïde is gekomen en nadat hij zijn batterijen heeft opgeladen.

(lees door onder de tweet)