Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Liveblog – Ziekenhuisopnames in ons land stijgen fors naar gemiddeld 295 per dag, Bouchez: “Maatregelen snél verstrengen”

Written by on 21 oktober 2020

Vanaf morgen worden mensen zonder symptomen niet meer getest op corona, ook al hadden ze een nauw contact of komen ze uit een rode zone in het buitenland. In die gevallen moeten ze wel tien dagen in quarantaine. “We hebben nochtans meer testcapaciteit dan de meeste andere landen”, zegt viroloog Marc Van Ranst in “De Afspraak”.

“Het feit dat we nu moeten terugschakelen, en dat is bijzonder spijtig, komt enkel maar omdat we nu zoveel gevallen hebben. We hadden nooit, nooit in deze situatie mogen verzeilen dat we 10 à 12.000 nieuwe gevallen per dag hebben. Dàt is het probleem. We hadden dat kunnen vermijden. Er is versoepeld wanneer het niet hoorde en men is veel te lang gerustgesteld geweest. Sommige mensen zeiden dat er geen tweede golf was.”

Wat is het risico van die nieuwe teststrategie? “We gaan voor een stuk blind varen”, stelt professor Van Ranst. “We gaan erop moeten vertrouwen dat de mensen braaf in quarantaine zullen gaan. Mensen met een overduidelijk risicocontact zullen daar wel in meegaan, maar wat met de randgevallen? Bij de mensen zonder symptomen vinden we toch een 10 procent positieven. Die gaan we dus nu niet meer vinden. Dan moet je dus hopen dat die in quarantaine blijven.”

Door de nieuwe teststrategie zullen we een daling zien in het aantal positieve tests. “We mogen dan niet denken dat we op de goede weg zijn. Hou maar het aantal hospitalisaties in het oog”, waarschuwt Van Ranst.