Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Waarom in dezelfde straat het ene gezin tot 220 euro meer betaalt voor evenveel elektriciteit dan het andere

Written by on 20 oktober 2020

Het weinige goede nieuws in deze coronacrisis is dat de elektriciteitsprijs gedaald is omdat de vraag ernaar erg verminderde. De prijs van elektriciteit ging in ons land in het 2e kwartaal van dit jaar met 16,3 procent naar beneden volgens het prijzenobservatorium.

Maar de prijs van de elekriciteit bedraagt maar een kwartot een derde van de totale stroomfactuur. Het overige gedeelde bestaat uit “vaste kosten”: taksen, heffingen, BTW, bijdragen voor sociale tarieven, openbare straatverlichting, ondersteuning van groene strooom én vergoedingen voor het gebruik van de stroomnetwerken (de kabels, zeg maar).  Die midden- en laagspanningsnetwerken zijn eigendom van de gemeenten, die hun stroomnetten beheren via intercommunales. Op die vaste kosten heeft de coronacrisis geen invloed. Uit het onderzoek van Test Aankoop blijkt nu dat er wel erg grote verschillen zijn in de bedragen die de gemeenten doorrekenen voor hun elektriciteitsnetwerken.