Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Statisticus die eerder al zomerse opflakkering voorspelde: “Rond 1 november kunnen we kentering beginnen te zien”

Written by on 20 oktober 2020

Tussen 13 en 19 oktober kwamen er elke dag gemiddeld 267 nieuwe patiënten bij in de ziekenhuizen. Dat is bijna een verdubbeling (+95 procent) in vergelijking met de week ervoor (5-12 oktober). Momenteel liggen er 2.774 covid­patiënten in het ziekenhuis, onder wie 446 patiënten op intensieve zorg.

Volgens viroloog Steven Van Gucht van Sciensano overschrijden we eind deze week de grens van 500 patiënten op intensieve zorg. Zonder maatregelen zouden er midden november 2.000 covidpatiënten op intensieve zorg liggen. En dat is de maximale capaciteit aan bedden op intensieve zorg in ons land.

“Waar je in het begin een verdubbeling zag om de 14 tot 15 dagen, is dat nu een verdubbeling om de 8 dagen. Maatregelen zijn dus nodig om te vermijden dat de situatie niet helemaal doorschiet”, zegt Barbé. “Je zou rond 15 november inderdaad een verzadiging kunnen krijgen, maar dat is het pessimistische model.”

“Het is slechts een mógelijk pad. Maar: ons gedrag en maatregelen hebben een grote impact op het verloop van de curves. Het is ons al twee keer gelukt om die om te buigen, een eerste keer in maart en een tweede keer in de zomer. Er is geen reden om te denken dat we dit nu niet kunnen veranderen.”