Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Voor wie stemt God in de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Written by on 19 oktober 2020

Wat houdt dat dan in? De Bijbel en de katholieke leer spreken zich wel degelijk uit over maatschappelijke kwesties. Jezus kwam duidelijk op voor de meest kwetsbaren in zijn tijd en Paus Franciscus pleit niet enkel voor minder ongelijkheid tussen mensen, maar ook om het stoppen van de klimaatverandering als een prioriteit te zien.

Het bonum commune of het algemeen welzijn is niet alleen een begrip uit de sociale leer van de kerk, maar ook een radicaal politiek statement. Álle mensen uit een samenleving moeten erop vooruit gaan door de beslissingen die worden gemaakt. Niet slechts enkele individuen of diegene die al aan de macht zijn. Vanaf het moment dat een iemand floreert ten koste van de samenleving, is dat volgens de kerk een slechte zaak. De Paus heeft dat vorige zondag nog eens sterk onderstreept in zijn nieuwe encycliek “Fratelli Tutti”.  

Ook de andere religies hebben een kijk op het leven en de maatschappij die iets te zeggen heeft aan de politiek, zonder daarbij partijpolitiek te worden. In de Verenigde Staten, maar ook in België, hebben de verschillende politieke partijen elementen van deze visies in hun beleidsplannen en voorstellen, terwijl ze ingaan tegen andere aspecten.

De Democraten zijn voor abortus en de Republikeinen zijn voor de doodstraf en tegen immigratie. Op wie te stemmen blijft een individuele keuze van iedere burger, in eer en geweten, maar religie mag daarbij zeker een leidraad zijn en handvatten aanreiken om de politieke agenda af te toetsen.