Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Terug uit rode zone of nauw contact gehad met besmet persoon, maar zelf geen symptomen? Dan hoeft u geen test meer te ondergaan 

Written by on 19 oktober 2020

Wanneer u in nauw contact bent geweest met een besmet persoon of wanneer u terugkeert uit een rode zone in het buitenland, dan moest u tot nu toe getest worden op corona omdat u een hoogrisicocontact bent. Die verplichte test vervalt nu voor wie geen COVID-symptomen heeft. Dat bevestigt viroloog Steven Van Gucht, van het wetenschappelijk instituut Sciensano. “Men gaat vanaf nu voorrang geven aan mensen met symptomen”, klinkt het.

In quarantaine gaan is wel nog verplicht, al zou die moeten verlengd worden naar 10 dagen. “Tot nu toe werden de hoogrisicocontacten zonder symptomen wél getest, op dag 5 na de laatste blootstelling. Als die test negatief was, kon men op dag 7 uit quarantaine gaan. Die test gaat men nu dus laten vallen, maar dat betekent wel dat men de quarantaine van 7 dagen waarschijnlijk gaat moeten verlengen”, aldus professor Van Gucht.

“Een quarantaine van 7 dagen kan je namelijk alleen maar op een veilige manier doen als je een test uitvoert op dag 5 na de laatste blootstelling met een besmet persoon.” Volgens Van Gucht moet de quarantaine in dit geval verlengd worden tot een tiental dagen. “Ook dat is nog geen garantie, want sommige mensen kunnen na 10 dagen toch nog het virus uitscheiden. Dan is het de bedoeling dat men tussen dag 10 en 14 extra voorzichtig blijft en zich bij de minste symptomen laat testen.”