Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Vlaamse wetenschapper Valerie Trouet wint Jan Wolkers Prijs voor beste Nederlandstalige natuurboek

Written by on 18 oktober 2020

Valerie Trouet is professor dendrochronologie, of boomtijdkunde, aan de universiteit van het Amerikaanse Arizona. Ze bestudeert het klimaat aan de hand van de groeiringen van bomen.

In haar boek “Wat bomen ons vertellen” toont ze aan hoe de dendrochronologie zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste instrumenten om de complexe interacties tussen bossen, mensen en het klimaat te bestuderen. Dat doet ze aan de hand van allerlei verhalen over jaarringen.

De Jan Wolkers Prijs is genoemd naar de Nederlandse schrijver, beeldhouwer en natuurliefhebber Jan Wolkers, onder meer bekend van de roman “Turks fruit” en is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en het Nederlandse radioprogramma “Vroege vogels”.

Trouet haalde het van meer dan 120 andere ingezonden natuurboeken. Met “Berichten uit de vallei” van Stefan Brijs prijkte nog een andere Belg op de shortlist van vijf auteurs. Trouet krijgt een geldprijs van 5.000 euro en een auteursportret van de Nederlandse illustrator Siegfried Woldhek.

“Wat bomen ons vertellen” verscheen in mei bij uitgeverij Lannoo.