Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


“Sciensano zit op z’n data” versus “wet blijft de wet”: geeft Sciensano onvoldoende coronagegevens vrij?

Written by on 18 oktober 2020

Er zijn al langere vragen over de transparantie van Sciensano. Op de website staat veel informatie over de Covid-19 pandemie, benadrukt iedereen. Maar sommige details, zeggen experten, zijn moeilijk te krijgen en nochtans nuttig. “Als wij de leeftijd én de gegevens van patiënten met meerdere aandoeningen op de afdelingen intensieve zorg zouden kennen, dan zouden we een gericht plan kunnen opstellen voor vaccinatie”, zegt Marc Van Ranst.

Ook biostatisticus Geert Molenberghs heeft al moeten worstelen om aan data te geraken. “Sterftecijfers kun je downloaden op de site van Sciensano”, zegt hij. “Aanvankelijk was er geen uitsplitsing tussen ziekenhuizen en woonzorgcentra. Dat maakte het moeilijk. Uiteindelijk is dat toch in orde geraakt. “