Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Presidentsverkiezingen in Guinée: meer angst voor geweld dan voor corona

Written by on 18 oktober 2020

Ook België heeft een band met Guinee en bekijkt daarom de verkiezingen met argusogen.  De Guineeërs maken na de Syriërs en de Afghanen de derde groep uit van asielzoekers in ons land. Andersom heeft België Guinee uitgeroepen tot partnerland voor de ontwikkelingssamenwerking, na de ebola-uitbraak in 2014, waar toen meer dan 2500 doden vielen.  Nu zit het land ook opgescheept met het coronavirus. , al is de directe impact daarvan minder zichtbaar. Er zijn 11.000 mensen besmet van wie er maar 70 zijn overleden.

“Corona is maar de zoveelste ziekte”, zegt landenvertegenwoordiger Krista Verstraelen van het ontwikkelingsagentschap Enabel. “Maar de zijdelingse effecten van de (inter)nationale maatregelen tegen ebola veroorzaken veel schade. Mensen werken hier in de informele sector, als het slecht gaat met de economie hebben ze geen sociaal vangnet. De landbouwproducten geraken niet op hun bestemming nu de grenzen dicht zijn, en er doemen problemen op voor de stockage en de bewaring”. De coronamaatregelen hebben meisjes en vrouwen ook opnieuw kwetsbaar gemaakt. “We zien dat ze na de heropening van de scholen vaak niet meer terugkwamen. Er zijn veel meer gevallen van kindhuwelijken, genitale mutilatie en interafamiliaal geweld. Tenslotte is ook de geldstroom vanuit de diaspora weggevallen. Familieleden in Europa verdienen nu ook minder door de coronacrisis en kunnen dus ook  minder geld opsturen naar hun thuisland. ” (lees voort onder foto naaiatelier Enabel)