Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Nieuw-Zeelanders belonen premier Jacinda Ardern met absolute meerderheid: waarom is ze zo populair?

Written by on 17 oktober 2020

De Nieuw-Zeelanders dachten af te zijn van corona, maar dat was te vroeg gejuicht. In augustus dook een nieuwe uitbraak op in Auckland, de grootste stad van het land, met nieuwe, strenge restricties en uitstel van de verkiezingen tot gevolg. Maar intussen zit heel het land weer op niveau 1. 

De snelle en kordate aanpak van Ardern, met heldere en vooral empathische communicatie, leverde haar heel wat lof op. Zo hield ze bij het begin van de lockdown vanuit haar slaapkomer een vraag-en-antwoordsessie op sociale media met haar landgenoten. “Het team van 5 miljoen” (zoveel Nieuw-Zeelander zijn er) werd een begrip in het land. Net als haar slogan “Be kind, be strong” (wees aardig, wees sterk).

Wat hield die kordate aanpak juist in? Nieuw-Zeeland sloot meteen de grenzen en maakte werk van intensieve contactopsporing, gecontroleerde quarantaines en uitgebreide testing. Daarbij moet natuurlijk wel gezegd dat het als eilandstaat makkelijker is om de grenzen te controleren. Ook was er wel degelijk kritiek, zo was er een incident waarbij enkele buitenlandse reizigers toch besmet het land waren doorgereisd. En sommige media verweten Ardern een gebrek aan transparantie.