Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Koop in oktober een maand niets nieuws en draag zo bij aan het welzijn van mens en planeet

Written by on 17 oktober 2020

Zowel de kringloopwinkels als de Repair Cafés bevinden zich op het kruispunt van twee soorten economie; circulaire en sociale economie. Ze vechten tegen verspilling en overmatig afval, terwijl ze tegelijk vaardigheden delen en lokale diensten promoten. Ook gelijkaardige initiatieven in andere sectoren zoals bijvoorbeeld in de bouw, waarbij ingezet wordt op duurzaam renoveren met en voor kwetsbare groepen kunnen het verschil maken. Het volstaat te denken vanuit een geïntegreerde sociale en ecologische visie.

Meer en meer groeit het bewustzijn dat milieu en ongelijkheid twee zijden zijn van dezelfde medaille. De Indische Nobelprijswinnaar economie Amartya Sen heeft baanbrekend werk verricht bij de bestrijding van armoede en hongersnood. Volgens hem is er vandaag de dag een onevenwicht in de aandacht voor ecologische versus sociale uitdagingen. Niet dat er minder aandacht moet gaan naar de ecologische, er moet gewoon meer werk gemaakt worden van de strijd tegen armoede. Ook Laudato Si, de ecologische encycliek van Paus Franciscus, benadrukt de complementariteit tussen ecologische en sociale bekommernissen. Het document, in mei vijf jaar geleden verschenen, is vandaag meer dan ooit actueel.