Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Farmabedrijf Takeda werkt in ons land aan plasmabehandeling voor COVID-19

Written by on 16 oktober 2020

Gelijkaardig aan vaccins moeten ook geneesmiddelen alle fases van een klinische studie doorlopen. Fase 1 houdt in dat het middel aan een heel klein aantal gezonde mensen toegediend wordt om te kijken of het niet giftig is. Bij fase 2 wordt het middel toegediend aan een groep zieke mensen en een controlegroep van gezonde mensen, om te kunnen zien of het middel al dan niet werkt. Fase 3, de laatste fase, wordt het middel getest bij een heel grote groep mensen.

“Wij hebben niet alle fases doorlopen omdat net zoals bij vaccins de nood in deze coronacrisis heel groot is”, zegt Stefaan Fiers. “Ook bij vaccins zeiden de autoriteiten: ga maar verder, doe maar sneller. Fase 3 in deze klinische studie betekent dat de plasmabehandeling getest wordt bij een groep van 500 mensen. “We willen bekijken of de standaardbehandeling waar we nu op werken, kan helpen, of dat betere resultaten zou kunnen geven. Is dat het geval, dan kunnen de autoriteiten beslissen of ze toelating geven.”