Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Wielertoerisme bij vrouwen in enkele jaren tijd erg populair: “Nieuwe wielertoerist is vrouw van 30”

Written by on 15 oktober 2020

Madam Vélo werd 5 jaar geleden opgericht door Sophie De Brabandere. Ze wilde een plek creëren waar ervaren en minder ervaren wielerliefhebbers elkaar konden vinden om samen te gaan koersen en ervaringen uit te wisselen. “Ik heb een hartafwijking en zocht naar hobbyfietsers maar kwam telkens uit bij vrouwen tussen de 30 en de 50 die vaak erg traag fietsten omdat ze medische problemen hadden of moesten revalideren. Ik had een grotere uitdaging nodig en besloot zelf met een community te starten waar vrouwen fietsvriendinnen kunnen vinden. “

“Er zijn wel wat clichés over vrouwen en mannen die, ook op de fiets, niet blijken te kloppen. Zo kletsen mannelijke wielertoeristen zeker evenveel als vrouwelijke. Je hoort ze vaak al van ver komen”, lacht De Brabandere. “Er is een serieuze inhaalbeweging bezig maar echte gelijkheid is er nog niet. Dat zie je zeker in het competitiewielrennen. Vrouwen worden er niet zo goed betaald als mannen en er zijn ook minder wedstrijden op de televisie. Ook in materiaal is er nog verbetering mogelijk. Nu zie je heel veel roze tinten en producten zijn vaak een doorslagje van de bestaande mannenversie.”

(beluister hieronder de testrit van reporter Anke Van Meer met Madam Vélo)