Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Welk klimaat heeft België in 2100? 5 graden warmer, veel nattere winters en intensere hittegolven, waarschuwt KMI

Written by on 15 oktober 2020

We mogen ons sowieso ook verwachten aan meer hittegolven, die ook langer kunnen duren en intenser kunnen zijn, zegt Rozemien De Troch. “We gaan een verschuiving zien richting extreem hoge temperaturen.” In de steden komt daar nog het effect van het hitte-eiland bij (de warmte blijft er meer hangen, onder meer door het vele steen en beton, red.).

Specifiek voor Brussel berekende het KMI dat we tegen 2100 gaan naar drie keer zoveel hittegolven, met een dubbele intensiteit, en 50 procent langer in duur. Voor de landeljke gebieden zijn de effecten minder uitgesproken dan nu, en dit is opnieuw volgens het slechtste scenario. We kunnen hier de scherpe kantjes dus eventueel nog afvijlen.  En we kunnen ook anders ingrijpen: het KMI berekende dat meer groen in de stad 33 procent van de hittegolven zou kunnen vermijden, en suggereert ook meer witte gebouwen voor meer weerkaatsing van de warmte.

Ook het neerslagpatroon kan verder veranderen: meer regen tijdens onze winters richting 2100 en (nog) meer kans op lange droge periodes in de zomer. “De winters zullen beduidend natter worden, terwijl er gemiddeld over België geen of slechts een lichte daling wordt verwacht in de zomer.” 

Bij dat laatste moet een belangrijke kanttekening: intense regenval zal frequenter worden (waarbij de regen niet goed kan doordringen in de bodem of snel wegspoelt) en we kunnen met meer lange, droge periodes komen te zitten, zoals we de voorbije jaren al zagen (ook deze prognoses zijn berekend onder het slechtste scenario, maar we zagen ze dus al de voorbije jaren. Het KMI voegt er in dat verband aan toe dat we momenteel nu eenmaal het dichtst bij die slechtere scenario’s staan, en dat de broeikasgassen die zich nu hebben opgestapeld in onze atmosfeer, ook lang zullen blijven hangen, zelfs als we plots minder uitstoten). 

Voorts zouden we tegen het einde van de eeuw tot 5 keer meer kans hebben op een lange droge periode zoals in het op weergebied historische jaar 1976. De Blue Deal wordt dus heel belangrijk: de regen die tijdens onze winters valt, moeten we proberen beter vast te houden, om betere gewapend te zijn voor lange droge periodes.