Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


Vlaamse woonzorgcentra krijgen vrijdag en in weekend 1.000 extra coronatests

Written by on 15 oktober 2020

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) bond vanmorgen de kat de bel aan met in de hand een e-mail van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Daarin staat dat de Vlaamse woonzorgcentra morgen geen extra tests kunnen aanvragen omdat de federale testcapaciteit volledig benut is. Het gaat hier dan over de capaciteit om de uitgevoerde tests te analyseren.

Elke dag gaat namelijk een deel van die federale capaciteit naar de gewesten. Vlaanderen kan zo elke dag 4.000 uitgevoerde tests doorsturen naar de laboratoria, op vrijdag en in het weekend zijn dat er 3.000. Daar bovenop kunnen bijkomende tests aangevraagd worden indien nodig, in het geval van een grote uitbraak bijvoorbeeld, maar omdat de federale testcapaciteit morgen volledig benut zal zijn, bleek dat voor morgen niet meer het geval te zijn.

“Dit kan gewoon niet”, zegt Parys. “Op die manier laat de federale regering onze bewoners en onze helden van de zorg in de woonzorgcentra in de steek.” “Dit is zeer vervelend voor het personeel en de bewoners van Vlaamse woonzorgcentra die nu een dag langer in onzekerheid blijven”, zegt ook Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “We dringen aan op een zo hoog mogelijke capaciteit, zodat we aan alle aanvragen kunnen voldoen, maar we zijn afhankelijk van anderen.”