Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Van “enkel voor mensen die niet kunnen rijden” tot de norm: de onstuitbare opmars van de automatische versnellingsbak

Written by on 15 oktober 2020

De automatische versnellingsbakken zijn immers fel verbeterd, en daardoor heeft men ook afgerekend met een ander cliché, namelijk dat een auto met een automaat meer verbruikt. De klassieke automaat verbruikte inderdaad een klein beetje meer, zei Kneuts, maar dat is dan wel in een vergelijking tussen een automaat en een handgeschakelde versnellingsbak die bediend wordt door iemand die perfect ‘eco’ rijdt, zo zuinig mogelijk. 

Automatische versnellingsbakken halen een beetje de fouten eruit die een doorsnee bestuurder al wel eens maakt, zoals de auto te veel toeren laten maken of te lang in hetzelfde toerental blijven hangen en de automaten zijn nu zodanig geëvolueerd dat ze bijna beter schakelen of zelfs beter schakelen dan een doorsnee bestuurder ooit zal kunnen, aldus Kneuts. Daardoor verbruiken auto’s met een automaat minder en de modernste automaten maken de auto nog zuiniger.  

Wat ook meespeelt, zei Kneuts, is het steeds drukkere verkeer. Het stop-and-go-verkeer, de files, het langzame verkeer op onze wegen zorgen ervoor dat ook de laatste ‘believers’ in een manuele versnellingsbak kiezen voor het comfort van een automatische bak. 

De trend is dus echt niet meer te stoppen, de handgeschakelde versnellingsbak is op zijn retour en de automatische versnellingsbak zal zijn opmars voortzetten.