Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Liveblog – Universiteit Gent gaat over naar code rood (bijna alle lessen online), cijfers blijven verder stijgen

Written by on 15 oktober 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Universiteit van Gent gaat over naar code rood

De universiteit van Gent gaat vanaf maandag 26 oktober over naar code rood. Dat staat nu op de website van de UGent, nadat er gisteravond overleg over is geweest.   

“De UGent zet deze stap om de verdere verspreiding van het coronavirus in de maatschappij tegen te gaan en uit zorg voor de veiligheid en gezondheid van haar studenten en medewerkers”, zo staat er.

Concreet betekent dit dat er zo veel mogelijk online les wordt gegeven. “Dit betekent niet dat de onderwijsactiviteiten stilvallen”, voegt de unief eraan toe. “We doen er alles aan om de studievoortgang van de studenten aan te houden.”

Lessen in kleine en grote groepen worden vervangen door afstandsonderwijs. Noordzakelijke practica zullen nog wel op de campus doorgaan, “weliswaar met inachtneming van verhoogde veiligheidsmaatregelen”.

Lees ook: Ook KU Leuven en VUB naar “code oranje”: wat betekenen de kleurencodes voor hogescholen en universiteiten? 

Cijfers blijven toenemen

De coronacijfers in ons land blijven toenemen. Dat blijkt uit de nieuwe data die op de website van gezondheidsinstituut Sciensano werden gepubliceerd: 

  • Volgens de laatste weekcijfers zijn er gemiddeld 5.421 nieuwe bevestigde besmettingen per dag. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de week daarvoor.
  • De voorbije week werden elke dag gemiddeld 170 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is ook bijna een verdubbeling op weekbasis.
  • Er overlijden nu gemiddeld 20 mensen per dag aan de gevolgen van het coronavirus. De voorgaande weken waren er dagelijks gemiddeld 16 overlijdens.
  • De voorbije week werden er 44.000 coronatesten uitgevoerd, waarvan er 12 procent positieve resultaten opleverden.

We aten dit jaar minder frieten maar meer aardbeien

Door corona zijn er dit jaar grote verschillen qua omzet in de landbouw. De sierteelt (bloemen en planten) bijvoorbeeld deed het niet goed, net als de sector van de frietaardappelen. Corona was wel goed voor die producten die je thuis kunt verbruiken, bijvoorbeeld aardbeien, eieren, rundvlees en witloof.

Lees meer in dit artikel:

Noodtoestand in Portugal

De Portugese regering heeft voor het gehele land de noodtoestand uitgeroepen wegens een sterke toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Portugal was tot dusver redelijk goed door de corona-epidemie en -crisis gekomen. 

Miljoenen mensen kunnen handen niet wassen met zeep

Over de hele wereld hebben miljoenen mensen geen toegang tot een plaats waar ze hun handen met zeep kunnen wassen, hoewel dat van cruciaal belang is in de strijd tegen besmettelijke ziektes zoals COVID-19. Dat zegt het VN-kinderfonds Unicef naar aanleiding van de internationale dag van het handen wassen.

Lees meer in dit artikel:

Goeiemorgen

De laatste coronacijfers, het laatste nieuws over de epidemie uit binnen- en buitenland en de gevolgen ervan: we houden het vandaag weer bij in deze liveblog. 

Al het nieuws van gisteren kan u hier nog eens nalezen: