Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Human Rights Watch: “Syrië en Rusland vallen bewust burgerdoelwitten aan”

Written by on 15 oktober 2020

“Verantwoordelijken moeten vervolgd worden”

De aanvallen gebeurden in en rond Ariha, Idlib stad, Jisr al-Shughour, Maarat Misreen en Maarat al-Nu’man. Daar vond op 22 juli 2019 de dodelijkste aanval plaats. Bij een luchtaanval werd eerst een appartementsgebouw van vier verdiepingen geraakt. Later volgde een tweede inslag waarbij twee gebouwen van drie verdiepingen zijn ingestort. Reddingswerkers van de Syrian Civil Defense hebben 24 uur lang gewerkt om slachtoffers van onder het puin te halen. Volgens hen zijn 39 van de 43 bewoners dood teruggevonden. Er waren ook 75 gewonden.  

Voor de 46 aanvallen is niemand in Syrië of Rusland verantwoordelijk gehouden en dat klaagt Human Rights Watch aan. Het rapport noemt dan ook 10 Syrische en Russische officials (zowel overheid als leger) bij naam die mogelijk beslissingen hebben genomen tot deze acties. Ze weten of hadden moeten weten van het misbruik dat aan de gang was, zegt HRW, en hebben geen stappen ondernomen om dat te stoppen of om de verantwoordelijken te straffen.

Getuigen, foto’s, video’s en loggegevens

Voor dit rapport heeft HRW 113 slachtoffers en getuigen geïnterviewd, en ook gezondheids- en reddingswerkers, leerkrachten, lokale overheden en experten op het vlak van het Syrische en Russische leger. HRW heeft tientallen satellietbeelden onderzocht en meer dan 550 foto’s en video’s die genomen zijn op de plekken van de aanvallen, als ook loggegevens van waarnemers die het Syrische en Russische luchtverkeer in de regio monitoren.

Syrië en Rusland zeggen dat het offensief in Idlib een antwoord was op herhaalde aanvallen op hun strijders door de gewapende oppositiegroepen. Ze noemden het een inspanning om ‘’het terrorisme te bestrijden’’. De Syrische en Russische officials ontkennen dat hun operaties een schending zijn van het oorlogsrecht. HRW heeft een lijst met vragen en bevindingen doorgestuurd naar de Syrische en Russische overheden op 17 augustus van dit jaar maar er is geen antwoord gekomen.