Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Help, mijn corona-app kleurt rood of groen! Wat moet ik doen?

Written by on 14 oktober 2020

Wat moet ik doen, als ik een groen scherm krijg?

“Dat betekent dat u in contact bent geweest met iemand die besmet is, maar ofwel heeft dat contact niet langer dan 15 minuten geduurd, ofwel was er meer dan 1,5 meter tussen u en de besmette persoon, ofwel was de besmettelijke persoon niet langer besmettelijk.”

“Als u een groen scherm krijgt, bent u oké. U had een laagrisicocontact en hoeft niet in actie te schieten: geen test, geen quarantaine.” 

Ik heb een rood scherm gekregen

“Als u een rood scherm krijgt, had u wel een risicocontact. Dan moet u naar huis gaan en zich laten testen. Normaal zal dat rode scherm kunnen gewist worden als u hebt gevraagd om het resultaat van de test in de app te krijgen.”

“Als uw testresultaat negatief is, zullen alle willekeurige codes in de app automatisch verdwijnen, ook uw potentiële hoogrisicocontacten.”

Ik heb positief getest, maar de testcode is niet aangepast in de app

Karine Moykens erkent dat er een probleem is. “We hebben een deel van onze agenten opgeleid om om te gaan met mensen die met de app werken.” Maar er zijn dus nog kinderziektes. “Het gebruik van de 17-cijferige code heeft voor heel wat vragen  gezorgd. Dat is de reden wat wij op onze website coronalert.be een webform hebben gemaakt waar automatisch de koppeling kan gebeuren tussen de activatiecode van de test en de code van de app.”

Maar niet iedereen blijkt daarvan op de hoogte. “We zijn ook volop bezig met de informatiedoorstroming voor alle artsen. Er zijn vandaag nog vergaderingen doorgegaan. Ik heb begrepen dat er morgen nog een vergadering is met de Waalse artsen.”

Het duurt soms lang voor mijn app wordt aangepast

“Het loopt technisch zoals het hoort, maar het is inderdaad zo dat de app minstens tweemaal per dag gaat zoeken in de databasiscentrale om na te gaan of er iets moet worden opgepikt.”

Heb ik 4G nodig op mijn smartphone?

“Dat is niet nodig, maar Bluetooth moet wel ingeschakeld staan.”

Komt mijn privacy niet in het gedrang?

“Die app houdt niet bij waar je bent. We hebben heel doelbewust gekozen voor een systeem dat u niet volgt.”

“Dat heeft tot gevolg dat u bij een rood scherm alleen maar weet wanneer het risicocontact is gebeurd, niet met wie of waar.”

Beluister hier het gesprek met Karine Moykens in “De wereld vandaag”: