Current track

Title

Artist

Current show

X-Hitzone

22:00 24:00

Current show

X-Hitzone

22:00 24:00


Groot Barrièrerif ruim de helft geslonken sinds 1995: “Je kan het glas ook nog als halfvol zien, als we snel ingrijpen”

Written by on 14 oktober 2020

Bijna overal is het koraal verminderd. De mix van de verschillende soorten is veranderd. Zo zijn er veel minder driedimensionale koralen (de takvormige en tafelvormige, red.) die een belangrijk habitat vormen voor het andere zeeleven daar”, zegt co-auteur van het rapport Terry Hughes.  

Het speciale aan deze studie is dat de onderzoekers niet enkel onderzochten hoeveel oppervlakte de koralen bedekken, maar ook hoe groot ze precies zijn. “Zowel het aantal grote, middelgrote als kleine koralen daalt. De veerkracht van het rif om zich te herstellen neemt steeds verder af”, waarschuwt Hughes.

De grootste koralen, die als “supermama’s” voor het grootste deel van de reproductie instaan, zijn sterk in aantal verminderd. “We zien daarom ook veel minder babykoralen.”