Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Contracten voor Europese deelname aan Artemis-missie NASA naar de maan

Written by on 14 oktober 2020

De Europese deelname aan het Amerikaanse maanprogramma Artemis, voor een terugkeer naar de maan in 2024, is nu formeel bevestigd, onder meer door een contract met de Europese constructeur Airbus voor de levering van de derde Europese Service Module (ESM) voor het Amerikaanse ruimtevaartuig Orion. Die gedeeltelijk herbruikbare capsule biedt plaats aan zes astronauten. De Service Module voorziet de Orion-capsule van het grootste deel van haar energie en zorgt voor de voortstuwing. Op het einde van de missie wordt de ESM afgeworpen.

Airbus Defence and Space mag daarnaast een project voor een maanlander ontwikkelen, de EL3. Gelanceerd door de Ariane 6-raket, zal die tot 1,7 ton vracht naar eender welke plaats op het maanoppervlak kunnen transporteren, aldus Airbus. ESA voorziet drie tot vijf missies voor de EL3.

Het maanproject omvat ook de bouw van een ruimtestation, de ‘Lunar Gateway’. De Verenigde Staten willen dat station bouwen vanaf 2023. De Lunar Gateway zal rond de maan cirkelen en dienen als een laboratorium en tussenstop voor astronauten op weg naar de maan. Het station zal kleiner zijn dan het ISS en zal niet permanent bewoond worden. Het station moet wel tot vier astronauten kunnen ontvangen. Het project is een partnerschap tussen de VS, Europa, Canada en Japan.

De woonmodule van het station, I-HAB, zal ontwikkeld worden door Thales Alenia Space (TAS), een samenwerking tussen het Franse Thales en het Italiaanse bedrijf Leonardo. De eerste schijf van het contract voor de module bedraagt 36 miljoen euro, op een totaal bedrag van 327 miljoen euro, aldus de onderneming in een persbericht. 

TAS is daarnaast belast met het ontwerp van de communicatie- en bevoorradingsmodule Esprit van het toekomstige ruimtestation. Het contract moet nog formeel worden toegewezen, maar zal 295 miljoen euro waard zijn. De onderneming zal ook de structuur van de logistieke en woonmodule Halo leveren aan het Amerikaanse Northrop Grumman.

Leonardo zal dan weer een minilabo maken aan boord van de Russische maanlander Luna-27.