Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Nederland gaat in “gedeeltelijke lockdown”: cafés en restaurants moeten dicht, geen verkoop van alcohol na 20 uur

Written by on 13 oktober 2020

“De coronamaatregelen waren al uitgelekt, maar dat maakt de teleurstelling niet minder groot”, zegt NOS-journalist Edwin van den Berg vanavond in “Terzake”. “Premier Mark Rutte had het over een hamer die nodig is om het virus een klap toe te brengen, nou, die hamer voelt echt bij veel sectoren, zeker in de horeca, als een mokerslag. De horeca verwachtte een sluiting van 2 weken, het zijn er 4 geworden.”

“Over het nut van mondmaskers loopt bij ons al maanden een discussie. Deskundigen spreken elkaar ook tegen. Maar baat het niet, dan schaadt het niet, dat was eigenlijk de boodschap van Rutten vandaag. Mensen die principieel een mondmasker weigeren, kunnen nu nog naar de rechter stappen. Vandaar dat Rutten het eerst juridisch wil regelen. Maar het betekent dat de verplichting er over afzienbare tijd komt.”

“Vandaag zijn opnieuw 7.393 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er weer 500 meer dan gisteren, dus de curve loopt op. Dat betekent dat meer mensen in ziekenhuizen komen. Er is weliswaar nog geen grote stijging op de afdelingen intensieve zorg, maar er worden wel veel mensen op de gewone afdelingen opgenomen. De reguliere zorg, bijvoorbeeld mensen met hartaandoeningen, dreigt in het gedrang te komen. Daarover maken artsen zich al een aantal dagen zorgen. Spoedhulp is er natuurlijk wel, maar er is een grote druk op de ziekenhuiscapaciteit in Nederland.”

“Veel mensen houden zich aan de coronaregels, maar veel mensen twijfelen er ook aan, vooral omdat ze niet eenduidig zijn. Dat is eigenlijk de grote kritiek van veel mensen. Ze vinden dat de regering al eerder voor een totale lockdown of voor een verplichting van mondmaskers had moeten kiezen, maar we zijn hier in Nederland af en toe een eigenwijs volkje. Daar waar Duitsers een maatregel meteen opvolgen, gaan wij er hier over discussiëren en ons afvragen “Hoezo?”.”