Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Liveblog: Coronacijfers blijven stijgen, Herman Van Goethem: “Zet hoger onderwijs in code oranje”

Written by on 13 oktober 2020

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson legt de klinische proeven met zijn coronavaccin tijdelijk stil omdat een van de deelnemers ziek is geworden. Dat heeft het bedrijf maandag aangekondigd.

Het vaccin zit momenteel in de derde fase van de klinische proeven, waarbij het op grote schaal en op langere termijn wordt getest op mensen. De proeven zijn nu opgeschort vanwege een “onverklaarbare ziekte” bij een deelnemer, zegt Johnson & Johnson. Artsen van het bedrijf en onafhankelijke veiligheidsexperts gaan de ziekte onderzoeken.

Johnson & Johnson kondigde vorige maand aan dat 60.000 mensen deelnemen aan de derde fase van de proeven. Ze krijgen voorlopig geen nieuwe doses meer toegediend. Het bedrijf onderstreept dat het opduiken van ziektes, “ook ernstige”, niet onverwacht is bij massale klinische proeven.

Johnson & Johnson, waartoe ook het Belgische Janssen Pharmaceutica behoort, sloot vorige week nog een contract met de Europese Commissie voor de aankoop van het kandidaat-vaccin voor 200 miljoen mensen, met de optie om 200 miljoen extra doses te kopen.

De Commissie ondertekende ook al een contract met Sanofi-GSK en AstraZeneca. Ook dat bedrijf heeft vorige maand de proeven met zijn vaccin even stopgezet na medische problemen met een proefpersoon.