Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Jaarrapport van het Internationaal Energie Agentschap: “Groene stroom wordt koning na de coronacrisis”

Written by on 13 oktober 2020

De netto-nuluitstoot (uitstoot die quasi nihil is) tegen 2050 kan alleen bereikt worden door een forse omslag in de volgende jaren. En dit op alle niveaus. Daarvoor moeten beleidsmakers, bedrijven en burgers aan hetzelfde zeel trekken. Nieuwe wetten zijn nodig om de scherpere doelen vast te leggen en om zekerheid te geven aan bedrijven, burgers en investeerders. Tegelijk moet het energie-aanbod gegarandeerd zijn en ook betaalbaar. Indien dat niet het geval is, zal de transitie het vertrouwen en de steun verliezen van de bevolking.

Een netto-nuluitstoot betekent dat wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen in tien jaar tijd met 40 procent omlaag moet. Dat kan door een massale omschakeling naar elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energie. Het IEA rekent in dit scenario op 75 procent tegen 2030. Daarvoor is er een flinke investering nodig in een robuust en uitgebreid elektriciteitsnetwerk: goed voor een jaarlijks bedrag van 847 miljard euro. Het wagenpark zou wereldwijd tegen 2030 voor meer dan de helft uit elektrische auto’s moeten bestaan. Vorig jaar zaten  we aan 2,5 procent… Het zijn een paar voorbeelden van hoe snel het allemaal moet gaan. 

Lees voort onder de foto.