Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Nobelprijs Economie gaat naar twee professoren die nieuwe manieren van veilingen bedachten

Written by on 12 oktober 2020

Sinds de opkomst van het internet worden voortdurend dingen via veilingen verkocht.  Als het over gewone consumentenproducten gaat, is het nog vrij eenvoudig: iemand verkoopt één goed terwijl geïnteresseerden er een bod op kunnen uitbrengen.

Ingewikkelder wordt het als we naar de veiling van allerlei goederen en diensten in het zakenleven kijken die tegenwoordig per opbod worden verkocht: elektriciteit, uitstootcertificaten en frequenties voor telecommunicatie. 

Paul Milgrom en Robert Wilson hebben de veilingtheorie verbeterd die de mechanismes achter veilingen in kaart brengt, zowel voor eenvoudige veilingen als voor ingewikkelde veilingen.

Daarbij hebben ze ook naar nieuwe manieren gezocht om ingewikkelde veilingen vlot te laten verlopen. In 1994 bedachten ze de gelijktijdige meerrondenveiling, die sindsdien wereldwijd gebruikt wordt om allerlei goederen en diensten te veilen, zoals telecomfrequenties.