Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00


Coronavirus overleeft 28 dagen op gladde oppervlaktes in labo-omgeving (in het donker): “Virus is extreem robuust”

Written by on 12 oktober 2020

COVID-19 deed het het best bij 20 graden, waarbij tot 28 dagen na het begin van de test nog sporen werden gevonden op bijvoorbeeld glazen oppervlaktes, bankbriefjes of roestvrij staal. Ter vergelijking: het griepvirus zou in die ideale omstandigheden tot 17 dagen kunnen overleven. We spreken telkens maar van fracties van de oorspronkelijke hoeveelheden virus. Zo ligt de halveringstijd zelfs in die ideale omstandigheden tussen 1,7 en 2,7 dagen. 

Bij 30 en 40 graden scoorde COVID-19 een pak minder, en op niet-gladde oppervlakken zoals kledij blijkt het virus ook veel minder goed te overleven. De labo-omstandigheden waren in het geval van die 28 dagen dus ideaal, qua temperatuur, oppervlak, vochtigheid en licht. Bij 40 graden zou de hoeveelheid besmettelijk virus al na 24 uur of minder verdwenen zijn.