Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Liveblog: Nog geen einde aan stijging van coronacijfers, afgelopen woensdag meer dan 6.000 besmettingen

Written by on 11 oktober 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronacijfers in ons land blijven nog altijd sterk toenemen

Er komt voorlopig nog geen einde aan de stijging van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens door het coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Tussen 1 en 7 oktober zijn werden gemiddeld 3.749 nieuwe coronabesmettingen per dag bevestigd. Dat is een stijging met 89 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor (24 – 30 september). Bijna een verdubbeling dus. Op woensdag 7 oktober waren er meer dan 6.000 besmettingen.
  • Tussen 4 en 10 oktober werden elke dag gemiddeld 119 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 67 procent in vergelijking met de week ervoor (27 september – 3 oktober).
  • Gisteren, op 10 oktober, werden 160 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis.
  • Er liggen in totaal nu 1.257 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 226 op de dienst intensieve zorg. 98 patiënten hebben beademing nodig.
  • Tussen 1 en 7 oktober overleden elke dag gemiddeld 15 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat zijn er 7,6 procent meer dan in de week ervoor (24 – 30 september).
  • Tussen 1 en 7 oktober werden elke dag gemiddeld 37.300 coronatests afgenomen.
  • De posititiviteitsratio in die periode bedroeg gemiddeld 10 procent. Dat wil zeggen dat van alle uitgevoerde tests, 10 procent een positief resultaat opleverde.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano. 

Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland gedaald

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is voor het eerst gedaald ten opzichte van de afgelopen dagen. Dat meldt het Robert Koch Institut. Er zijn 3.483 nieuwe besmettingen geregistreerd. Gisteren waren dat er nog 4.721, vrijdag 4.516. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 322.864. Het aantal overlijdens is met 11 gestegen naar 9.615.

Vanwege het stijgende aantal besmettingen zijn diverse plekken in Duitsland als risicogebied bestempeld. Gisteren kwam daar Keulen bij, de grootste stad in deelstaat Noordrijn-Westfalen. Duitsland beschouwt een regio als risicogebied als er meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners worden geteld in zeven dagen.

De inwoners van die gebieden wordt opgeroepen niet door het land te reizen. In veel deelstaten mogen zij niet overnachten in hotels, pensions en dergelijke en moeten ze bij aankomst in quarantaine.

Arts Witte Huis: “Trump kan anderen niet langer besmetten”

De Amerikaanse president Donald Trump wordt niet langer beschouwd als iemand die anderen kan besmetten met het coronavirus. Dat heeft Sean Conley, de arts van het Witte Huis, meegedeeld. “Ik ben blij aan te kondigen (…) dat de president gelet op de huidige erkende standaarden niet langer een overdrachtsrisico voor anderen vormt”, zei Conley gisteravond.

De arts van Trump deelde mee dat Trump aan alle criteria van de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) voldoet om zijn quarantaine op een veilige manier stop te zetten. De CDC zijn het belangrijkste Amerikaanse federale agentschap op vlak van gezondheidszorg.

Volgens de mededeling van Conley hebben tests uitgewezen dat “er geen aanwijzingen van actieve vermenigvuldiging van het virus meer zijn” en dat de virale lading bij Trump “vermindert”. De president heeft geen koorts en de symptomen zijn “verbeterd”, voegde hij toe.

Trump, die na zijn besmetting drie dagen in het ziekenhuis verbleef, hield zaterdag vanop het balkon van het Witte Huis een kwartier durende toespraak voor honderden aanhangers. Vanaf volgende week trekt hij opnieuw op campagne.

Meer dan 7 miljoen besmettingen geregistreerd in India

Het aantal gevallen van het coronavirus in India heeft de grens van 7 miljoen overschreden. Dat cijfer komt dicht in de buurt van dat van de Verenigde Staten, het land in de wereld dat het zwaarst door de coronapandemie is getroffen.

Cijfers van het ministerie van Volksgezondheid tonen dat er de voorbije 24 uur 74.383 nieuwe besmettingen bevestigd zijn. Dat brengt het totale aantal besmette mensen in India op 7,05 miljoen Het land moet alleen de VS laten voorgaan, waar 7,7 miljoen besmettingen bevestigd zijn.

Het virus heeft zich in een alarmerend tempo verspreid in India sinds de overheid eind mei de strikte lockdown begon te versoepelen. Het land meldt nog altijd de hoogste dagelijkse infecties wereldwijd gedurende meer dan een maand. De laatste trends tonen wel een daling, maar deskundigen waarschuwen dat dit tijdelijk kan zijn.

De nakende winter, het aankomende Hindoefestivalseizoen en het feit dat er meer mensen terugkeren naar hun werkplek zijn elementen die een nieuwe stijging in de hand kunnen werken.

Meer dan 150.000 doden door corona in Brazilië

Brazilië heeft de grens van 150.000 coronadoden overschreden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. De voorbije 24 uur zijn in Brazilië 559 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting. Er zijn nu 150.198 mensen gestorven. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer mensen overleden aan het coronavirus.

De voorbije 24 uur zijn er volgens Volksgezondheid 26.749 besmettingen bij gekomen. Er zijn nu 5.082.637 besmettingen geregistreerd. Alleen in de VS en in India zijn er meer besmettingen. Het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens lijkt wel gestaag aan het dalen.

Hoewel hij op een bepaald moment zelf besmet raakte, heeft president Jair Bolsonaro de ernst van het coronavirus altijd geminimaliseerd. Hij bekritiseerde gouverneurs en burgemeesters die strenge lockdownmaatregelen afkondigden. Intussen worden maatregelen in steden als Sao Paulo en Rio de Janeiro opnieuw versoepeld. Tot onvrede van gezondheidsexperts, die waarschuwen voor nieuwe uitbraken.

Coronaproof headbangen: Kortrijk opent evenementenplein

In Kortrijk is Depart XXL officieel geopend, een coronaproof evenementenplein met plaats voor 1.200 bezoekers. Coronaproof, dat betekent onder andere bubbels van vier en het publiek moet blijven zitten. Dat was ook het geval tijdens het openingsevenement, een metalfestival.

President Trump houdt verkiezingsspeech op balkon Witte Huis: “Ik voel me geweldig”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn eerste publieke toespraak gehouden sinds het coronavirus bij hem werd vastgesteld. “Ik voel me geweldig”, zo verklaarde hij toen hij vanaf het balkon van het Witte Huis honderden mensen toesprak. Het evenement wordt gezien als een opstapje naar de hervatting van zijn verkiezingscampagne.

Lees meer in het artikel:  

Goeiemorgen!

Ook vandaag kunt u in deze liveblog terecht voor het belangrijkste coronanieuws van de dag. Hieronder kunt u het nieuws van gisteren nog eens nalezen.