Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Happy birthday Cardi B! Cardi wie? Hoe een extravagante stripper uit The Bronx een gevierde rapster en feministe werd

Written by on 11 oktober 2020

Cardi B noemt zichzelf naast artieste ook feministe. “Sinds ik mannen ben beginnen gebruiken, voel ik me zo veel beter over mezelf. Ik voel me zo machtig, verdomme”: het is maar een van haar controversiële uitspraken. Ze heeft zich ook laten horen in de #MeToo-affaire, want de rapster kreeg al met intimidatie en aanranding te maken. Cardi B is – op zijn zachtst gezegd – ook expliciet in haar uiterlijk: ze pronkt in opvallende outfits met haar vrouwelijke vormen. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat plastische chirurgie de natuur een handje heeft geholpen.

Ik doe met mijn lichaam wat ik wil: dat is de boodschap van Cardi B. Zowel in haar uiterlijk, als in haar songteksten en videoclips”, zegt Sofie Van Bauwel, professor media en gender aan de UGent. “Zeker in de Latinocultuur is plastische chirurgie een stuk minder taboe. Het wordt soms zelfs een schoonheidsideaal op zich, of een statussymbool.”

Kan je Cardi B dan een moderne feministe noemen? “Ze definieert zichzelf zo, maar haar teksten en de beelden die ze gebruikt: die kan je van twee kanten bekijken. In haar clips toont Cardi B veel naakt, en een vleugje seks is nooit ver weg. Je kan daarin de objectivering en seksualisering van de vrouw zien. Die beeldvorming lijkt op het eerste gezicht misschien niet echt bevrijdend, maar veel jongeren zien daarin het tegenovergestelde. Als jonge vrouw ben je vrij om te beslissen wat je doet met je lichaam. En wil je dat halfnaakt laten zien: dat is oké, als je dat zelf beslist. Dat is wat we “agency” noemen: als vrouw de touwtjes zelf in handen hebben om te doen wat je wil”, legt Van Bauwel uit.