Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Liveblog:  Onze corona-curves schieten verder omhoog met bijna 3.300 bevestigde besmettingen en 13 doden per dag

Written by on 10 oktober 2020

De Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci heeft kritiek geuit op het Witte Huis omdat het een “superspreader event” heeft georganiseerd, een bijeenkomst waar mensen dicht op elkaar zaten en geen mondkapjes droegen, waardoor het coronavirus zich ongehinderd kon verspreiden.

Het gaat om een bijeenkomst in de tuin van het Witte Huis op 26 september die werd gehouden toen president Donald Trump de naam van zijn kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof bekendmaakte, Amy Coney Barrett. Minstens 11 mensen op die bijeenkomst zijn intussen besmet geraakt, onder wie ook Trump zelf.

Fauci reageerde bij tv-zender CBS op de aankondiging van Trump dat hij zaterdag weer een bijeenkomst wil organiseren in het Witte Huis. Grote publieke evenementen zijn verboden in Washington D.C., maar voor federale domein zoals het Witte Huis geldt dat niet.

Volgens de viroloog spreken de besmettingscijfers na de bijeenkomst eind september wel voor zich. Hij benadrukte dat experts al zes maanden aandringen op het dragen van mondkapjes en bekritiseerde ook Trumps uitspraken over een corona-“geneesmiddel”. Trump had het over een experimentele behandeling die hij in het ziekenhuis kreeg en die hij voor iedereen beschikbaar wil maken, maar waarvan het effect nog niet wetenschappelijk bewezen is.

Fauci heeft een lange staat van dienst en is op coronagebied de belangrijkste adviseur van het Witte Huis.