Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Koppel uit Kampenhout overleden na besmetting met malaria

Written by on 10 oktober 2020

Na een besmetting nestelen parasieten zich in de lever. Daar ontwikkelen ze zich en na een bepaalde tijd  komen ze in het bloed terecht. Daar dringen ze binnen in de rode bloedcellen, waar ze zich delen en vermenigvuldigen tot de bloedcel uiteen valt, waarna ze weer andere bloedcellen aanvallen, enzoverder. Het is in deze fase dat de kenmerkende koortsaanvallen optreden.

De eerste ziekteverschijnselen treden na gemiddeld 10 tot 14 dagen op. Bij de ergste vorm van malaria, veroorzaakt door P. falciparum, raken nauwe bloedvaten verstopt en vooral als dat in de hersenen gebeurt, kan dat tot de dood leiden.

Wetenschappers werken al jaren aan een vaccin, maar dat is een complexe zaak. Het voorkomen van de ziekte in risicogebieden bestaat vooral in het dragen van kleding die de volledige huid bedekt en het gebruik van muskietennetten en antimuggenvloeistof. Mensen die naar risicogebieden reizen, wordt aangeraden pillen te nemen om besmetting te vermijden.