Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

20:00 22:00

Current show

Crazy Music Live

20:00 22:00


Drie in plaats van twee aders in je voorarm, minder wijsheidstanden: mens evolueert sneller dan we denken

Written by on 10 oktober 2020

De wetenschappers voerden onderzoek naar het voorkomen van de median artery, een middenader in onze voorarm en pols die tussen de linkse en de rechtse slagader ligt. Het is een slagader die we allemaal ontwikkelen als embryo in de baarmoeder, voor de groei van onze armen en handen. Maar gaandeweg verdwijnt die middenader en wordt zijn functie overgenomen door de polsslagader (arteria radialis, aan de kant van onze duim) en de ellepijpslagader (arteria ulneralis, aan de kant van onze pink).

Maar die middenader verdwijnt niet bij iedereen, en de onderzoekers zien dat steeds meer mensen ermee rondlopen. “Al in de 19e eeuw waren er onderzoeken naar dit fenomeen”, zegt Teghan Lucas, professor anatomie. “De ader kwam voor bij 10 procent van de mensen in de jaren 1880. Bij mensen die geboren zijn in de 20e eeuw, was dat al 30 procent. Dat is een zeer sterke stijging in vrij korte tijd.”

De Australische wetenschappers bestudeerden anatomische literatuur uit het verleden en onderzochten ook ledematen van 80 Australiërs, allemaal tussen de 51 en 101 op het moment van hun dood. Zij waren dus allemaal geboren in de eerste helft van de 20e eeuw. Een derde van hen bleek dus een derde ader in hun voorarm te hebben.