Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Armenië en Azerbeidzjan stemmen in met een staakt-het-vuren over Nagorno-Karabach

Written by on 10 oktober 2020

Beide landen zijn al twee weken verwikkeld in zware gevechten om de omstreden regio. De ministers van Buitenlandse Zaken van Armenië en Azerbeidzjan waren gisteren naar Moskou afgereisd voor onderhandelingen.

Dat heeft dus geleid tot een staakt-het-vuren vanaf vandaag, 12 uur plaatselijke tijd (10 uur Belgische tijd). Dat moet toelaten om gevangenen en gesneuvelde soldaten uit te wisselen onder het toeziend oog van het Internationale Rode Kruis.  Bij de gevechten van de afgelopen twee weken zijn al meer dan 400 doden gevallen. 

Beide landen engageren zich nu ook om te onderhandelen over een definitief vredesakkoord onder toezicht van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Nagorno-Karabach maakte in de Sovjet-Unie deel uit van de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan. De bevolking is overwegend Armeens en eiste er na de val van de Sovjet-Unie de onafhankelijkheid op, maar Azerbeidzjan wil de regio al decennia terug.