Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


PLAN B aflevering #36: “Waarom raken twee partijen (MR en Groen) gedestabiliseerd door hun keuze van ministers?”

Written by on 9 oktober 2020

Het aanduiden van de ministers gebeurt niet in elke partij op dezelfde manier. Vaak is die keuze het prerogatief van de voorzitter, zoals bij de  Franstalige liberalen (MR). Hun voorzitter maakt ‘in eer en geweten’ een keuze, en die voorzitter wordt daar (vaak achteraf maar soms ook meteen) op afgerekend binnen de partij. Bij Groen speelt de voorzitter een minder uitgesproken rol: na een getrapte procedure kiest uiteindelijk een partijraad wie van de Groenen minister wordt. Maar ondanks het verschil in procedure, zijn zowel de MR als Groen, door hun keuze van ministers gedestabiliseerd en vooral ook verdeeld geraakt.  Hoe komt dat, vraagt Ivan De Vadder (VRT) aan Alain Gerlache (RTBF), en zijn er gelijkenissen tussen die twee partijen?