Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Is corona-opstoot toe te schrijven aan start academiejaar? KU Leuven-rector Luc Sels: “Neen, wel een bijkomende risicofactor”

Written by on 9 oktober 2020

“Tegelijkertijd zijn er ook een heleboel andere dingen gebeurd in die periode”, antwoordt Van Ranst. “Er komen mensen terug van op reis, er komt een zekere coronamoeheid, mensen reageren op open brieven… Wanneer je al die factoren samen telt, krijg je deze curve. Het is te gemakkelijk om daarop te zetten opening hogescholen en universiteiten.”

Ook rector Sels vindt het niet correct om de nieuwe golf aan besmettingen (louter) toe te schrijven aan de studenten. “Neem nu Leuven. Toch wel dé studentenstad. De cijfers voor Leuven en de lokale bevolking zijn in vergelijking met de andere centrumsteden goed, voor zover we die term mogen gebruiken in deze tijden. Wij doen samen met het UZ Leuven rioolwatertests, vandaag hebben we de nieuwe cijfers binnengekregen en die zijn op dit moment verre van alarmerend. Het aantal besmettingen bij onze studenten blijft laag, sinds het begin van het academiejaar hebben we 95 gemelde besmettingen op een totaal van 45.000 studenten.”

“De stijging toeschrijven aan de opening van de hogescholen en universiteiten, dat klopt niet. Het is wel een bijkomende risicofactor, een opflakkering in Leuven ten gevolge van de studentencirculatie is een voortdurend risico”, aldus Sels.