Current track

Title

Artist

Current show

100% Noughties

18:00 20:00

Current show

100% Noughties

18:00 20:00


Geestelijke gezondheidszorg: een speerpunt van het nieuwe beleid, maar tot welke prijs?

Written by on 9 oktober 2020

Aanvullend vermeldt de nota dat er een groeipad wordt uitgetekend, dat mobiele teams worden uitgebreid én dat er meer voltijdse werknemers komen voor intensieve psychiatrische zorg. De ambities zijn niet min en moeten bijdragen tot kwalitatieve en bereikbare geestelijke gezondheidszorg voor iedereen. Die houdt, zo stelt de regering, rekening met individuele noden van patiënten in een snel veranderende samenleving.

Het engagement is mooi, maar wat mogen de beloftes van de Vivaldi-coalitie in de praktijk kosten? Daarover is de formatienota duidelijk: er wordt recurrent (elk jaar opnieuw) 1,2 miljard euro begroot, tot 2024. 600 miljoen euro daarvan is bedoeld voor betere verloning en werkvoorwaarden van het personeel, 402 miljoen gaat naar bijkomend personeel. Resten er nog 200 miljoen euro om te doen wat o zo noodzakelijk is: laagdrempeligheid en betere terugbetaling garanderen, werkingsniveaus verbinden en geestelijke gezondheidszorg vlot beschikbaar stellen voor wie er nood aan heeft.