Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Liveblog: Coronacijfers blijven stijgen, meer dan 1.000 patiënten in ziekenhuis, strengere maatregelen Brussel gaan in

Written by on 8 oktober 2020

In september werden 23.924 vacatures rechtstreeks gemeld aan de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB. Dat zijn er 12,8 procent minder dan een jaar eerder. Tegenover augustus is er wel een stijging met 29 procent. Die maandstijging was forser dan in september 2019, en vooral de uitzendvacatures namen toe.

Door corona zitten de vacaturecijfers al even in dalende lijn. De daling op jaarbasis in september was wel kleiner dan in augustus (-19,2 procent). Tijdens de voorbije twaalf maanden ontving VDAB in totaal 248.003 vacatures, 15,5 procent minder tegenover het voorgaande jaar.

De stijging tegenover augustus was te verwachten, omdat dat nog een vakantiemaand was en de vacatures steeds aantrekken in september. Maar de stijging op maandbasis was wel groter dan de voorgaande jaren. Vorig jaar was er bijvoorbeeld sprake van +19 procent. Vooral het aantal uitzendvacatures nam op maandbasis toe. Dat kan een goed signaal zijn, omdat die conjunctuurgevoelig is, en dus sneller daalt of stijgt als de economie afkoelt of aantrekt.

“Op de vacaturemarkt is stilaan een verbetering merkbaar. Maar waakzaamheid blijft nodig. Het aantrekken van de vacaturemarkt en werkzaamheidsgraad wordt de komende maanden dé uitdaging”, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).