Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


“Fat Bear Week” in Alaska: En de dikste beer is… 747! “Hij bedankt de zalm en de kleine beertjes”

Written by on 8 oktober 2020

Bruine beren zijn een van de langste winterslapers. Hun winterrust kan tot een half jaar duren, pakweg van oktober tot juni. Al die tijd eten ze niet, dus moeten ze de rest van de wakkere tijd hun buik zo goed en zo letterlijk mogelijk rond eten. Hoe hoger het gewicht waarmee ze de winterslaap in gaan, hoe groter de kans dat ze die overleven, én het vroege paarseizoen in de lente.

Oktober is doorgaans de maand waarop de beren op hun dikst staan, en dat inspireerde het Katmai National Park and Preserve in Alaska tot een jaarlijkse Fat Bear Week, oftewel, een wedstrijdje “wie wordt de dikste beer”. Uit hun populatie van 2.200 bruine beren selecteren de rangers 12 exemplaren die in voorrondes tegen elkaar uitgespeeld worden. Mensen kunnen via sociale media voor- en nafoto’s vergelijken en stemmen, tot er uiteindelijk één beer overblijft die het spreekwoordelijke kroontje op zijn hoofd mag zetten.

En dat kroontje gaat dit jaar naar “Earl of Avoirdupois”, een imposante mannetjesbeer die deel uitmaakt van de Brooks River bears, een groep beren die zich ophoudt in de buurt van de gelijknamige, zalmrijke rivier die door het park stroomt. Hoe imposant blijkt ook uit zijn bijnaam: “747”, naar de gelijknamige jumbojet.