Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Meer kinderen en jongeren in de jeugdzorg, Esmee getuigt: “Ik was 7 toen ik in pleeggezin kwam, dat was rollercoaster”

Written by on 7 oktober 2020

De grote vraag in de zorg, wat met de wachtlijsten? Vanobbergen vertelde dat ze jeugdhulp zo veel mogelijk laagdrempelig, bij de kinderen en jongeren thuis proberen aanbieden. Bij die diensten kunnen alle kinderen, jongeren en hun ouders terecht (vandaar dat de dienst rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp heet). Van die diensten bestaan er momenteel geen gegevens over wachtlijsten. 

Maar daarnaast zijn er ook kinderen en jongeren die intensieve hulp nodig hebben, zij worden doorgestuurd door een dienst van het agentschap Opgroeien (daarom heet dat niet rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp, of intensieve hulp). Die hulp is ingrijpender, vaak gaat dat bijvoorbeeld over opvang in een pleeggezin of in een voorziening. En daar zijn er wél wachtlijsten voor. Op 31 december vorig jaar stonden er in totaal 5.543 kinderen en jongeren op zo’n wachtlijst. Dat is iets mínder dan vorig jaar, maar méér dan twee jaar geleden.