Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Liveblog – Stijging naar gemiddeld 2.466 bevestigde besmettingen per dag, komen er straks extra maatregelen in Brussel?

Written by on 7 oktober 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De coronacijfers van vandaag:

  • De coronacijfers in ons land blijven toenemen. Volgens de laatste weekcijfers zijn er nu per dag gemiddeld 2.466 nieuwe, bevestigde besmettingen, dat is een stijging met 57 procent.
  • De voorbije week werden elke dag gemiddeld 84 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, vorige week waren dat er nog 67. 
  • Er liggen nu in totaal 952 COVID-patiënten in het ziekenhuis. Daarmee is bijna de helft van de 2.000 bedden bezet die de ziekenhuizen voorbehouden voor COVID-patiënten. Ter info: in april waren er 6.000 ziekenhuisbedden voor coronapatiënten in ons land voorzien.
  • Van de 952 patiënten in de ziekenhuizen liggen er 189 op intensieve zorg en onder hen hebben er 85 beademing nodig.
  • Het gemiddeld aantal doden per dag stijgt lichtjes van 10 naar 11 overlijdens.
  • Ook de positiviteitsratio stijgt naar een gemiddelde van 7,7 (per 100 tests zijn er 7,7 positief) op weekbasis. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt een cijfer van 5 of hoger als problematisch – omdat het wil zeggen dat er veel mensen besmet raken of dat er te weinig getest wordt. 

Naar extra coronamaatregelen in Brussel? De burgemeesters komen straks samen

In Brussel komen de burgemeesters van de 19 gemeenten om 9.30 uur samen over mogelijk extra coronamaatregelen, bovenop de strengere nationale maatregelen die gisteren werden aangekondigd. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de coronacijfers nog een stuk slechter dan in de rest van het land.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) over de geplande gesprekken: “Alles ligt op tafel. Het gaat onder meer over de sluitingsuren. Iedereen weet nu ook dat bijvoorbeeld de kantine van sportclubs gevaarlijk blijkt om het virus te verspreiden. Maar we gaan eerst discussiëren, want ik wel een brede consensus in Brussel.”

Later deze week volgt er ook overleg met de universiteiten en hogescholen in Brussel over eventuele extra maatregelen.

CLI

Zit u met 101 vragen na de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité? VRT NWS geeft hier een helder antwoord

De nieuwe maatregelen van het Overlegcomité roepen heel wat vragen op. Hoeveel mensen mag ik thuis uitnodigen? Waarom moeten de cafés sluiten om 23 uur en mogen restaurants openblijven tot 1 uur? En hadden deze maatregelen niet al eerder genomen moeten worden? VRT NWS geeft een antwoord op uw meest gestelde vragen. Klik op onderstaand artikel:   

Belgen tevreden over de (3,8 miljoen) raadplegingen op afstand tijdens lockdown

De Belgen zijn tevreden over raadplegingen op afstand die ze met hun zorgverleners hadden tijdens de lockdown. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van alle ziekenfondsen bij hun leden. Die reiken daarbij ook een aantal tips voor verbetering aan. Zo zouden teleconsultaties in de toekomst voornamelijk aanvullend moeten zijn op fysieke consultaties.

Lees hier het volledige artikel:

1.500 leerlingen krijgen thuis les, een derde meer dan vorig schooljaar

Dit schooljaar krijgen 1.488 kinderen tussen 5 en 18 jaar thuis les. Dat zijn er bijna een derde meer dan vorig schooljaar. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) spreekt over een “corona-effect”. Hij vindt dat kinderen beter af zijn op school dan thuis om les te krijgen. “Niet alleen op pedagogisch, maar ook op sociaal gebied gaan scholen boven huisonderwijs”, vindt Weyts.

Lees hier het hele verhaal:

Welke nieuwe maatregelen gaan in vanaf vrijdag 9 oktober?

Het Overlegcomité heeft gisteren op een persconferentie nieuwe coronamaatregelen aangekondigd die op vrijdag 9 oktober ingaan. Zo moeten cafés om 23 uur dicht, mag je nog maximaal met 4 aan tafel zitten en mag je nog 3 nauwe contacten hebben.

We zetten in onderstaand artikel nog alles eens op een rijtje:

BEKIJK Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) geeft extra uitleg bij de striktere coronaregels in “Het Journaal”: