Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Experten lovend over persconferentie van gisteren: “De stijlbreuk die we nodig hadden”

Written by on 7 oktober 2020

Maar wat de verschillende experten vooral een verademing vinden, is de helderheid van de communicatie. “Premier De Croo communiceert heel goed”, vindt professor De Landtsheer. “Hij spreekt mensentaal, heel begrijpelijk.” Ook minister Vandenbroucke krijgt op dat vlak een pluim van de professor. “Hij gebruikte heel eenvoudige taal, maar doet dat tegelijk op een heel slimme manier”. 

Het viel De Landtsheer bijvoorbeeld op dat Vandenbroucke een aantal klassieke stijlfiguren uit de retoriek gebruikt. “Zo maakte hij handig gebruik van herhalingen, zoals anafora: telkens dezelfde woorden in het begin van een zin herhalen.” Ook herhaalde Vandenbroucke een aantal steekwoorden heel bewust in zijn betoog, om de boodschap in te prenten.

Naast de vorm valt ook de nieuwe, vlotte stijl op. “Het was een compleet andere manier van communiceren, een breuk met de manier van communiceren met de vorige regering, die op een heel houterige manier verliep, alsof ze een aantal bureaucraten bij elkaar hadden gezet die gewoon een Powerpoint voorlazen. Dat was echt niet professioneel. Dit, daarentegen, ging heel goed, in beide landstalen”, besluit professor De Landtsheer.