Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Anonieme bieder telt ruim 27 miljoen neer voor skelet van T-rex “Stan”

Written by on 7 oktober 2020

Wie in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel is geweest, herinnert zich mogelijk nog het indrukwekkende dino-skelet van T-rex “Stan”. Het 4 meter hoge en 12 meter lange skelet dat in Brussel staat, is echter een afgietsel. Het origineel staat vooralsnog in de VS, waar het skelet van Stan in 1987 werd ontdekt, in de staat South Dakota, waar het dier zo’n 67 miljoen jaren geleden leefde.

Het geheel van de bijna 200 botten die werden opgegraven, zijn nu verkocht door veilinghuis Christie’s. Het startbod was 3 miljoen dollar, maar de biedingen namen al snel sprongen naar 15, 20 en 25 miljoen dollar, om afgehamerd te worden op een recordbedrag van 27,5 miljoen dollar (31,8 miljoen inclusief kosten). Dat is ruim het drievoud van het vorige recordbedrag dat in 1997 werd neergeteld voor het skelet van T-rex “Sue”.

Wereldwijd zijn er maar een vijftigtal dergelijke skeletten opgegraven. Om ze toch in musea over de hele wereld te kunnen tentoonstellen, worden er afgietsels van gemaakt. Van Stan werd een dertigtal afgietsels gemaakt, waarvan er dus één te bewonderen is in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. De echte “Stan” wordt nog tot 21 oktober tentoongesteld bij Christie’s in New York.