Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Pedro Facon wordt nieuwe coronacommissaris, premier De Croo: “Hij moet de olie in de machine zijn”, maar wat wordt zijn taak? 

Written by on 6 oktober 2020

Bij het Overlegcomité (het orgaan dat de federale regering en de deelstaatregeringen samenbrengt) zit de premier van ons land, Alexander De Croo, rond de tafel met de regionale minister-presidenten en de ministers van Binnenlandse Zaken, van Buitenlandse Zaken en van Volksgezondheid. Dat zijn respectievelijk Annelies Verlinden (CD&V), Sophie Wilmès (MR) en Frank Vandenbroucke (SP.A).

In het verleden bereidde het Overlegcomité vaak de Veiligheidsraad voor, maar nu is er nog geen zicht op een volgende Veiligheidsraad. Wél kan het Overlegcomité bepaalde dringende beslissingen zelf nemen. Zo besliste het Overlegcomité bijvoorbeeld dat mondmaskers verplicht worden in winkels, riep het de befaamde “kleurencodes” voor reisbestemmingen in het leven, en in april besliste de vergadering dat het leger bijstand kon verlenen in woonzorgcentra. Het verschil lijkt miniem te zijn, want in beide organen zitten veelal dezelfde mensen. Een Overlegcomité is een puur politiek orgaan, bij een Veiligheidsraad kunnen experten uitgenodigd worden om advies te geven. De Veiligheidsraad werd in het leven geroepen na de aanslagen.