Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Nieuwe 48 urenstaking in gevangenissen tegen versoepeling van bezoekregeling

Written by on 6 oktober 2020

De voorbije weken waren er al verschillende stakingen in de gevangenissen om te protesteren tegen de versoepelde bezoekregeling. Nu heeft alleen de socialistische vakbond opgeroepen om het werk neer te leggen, maar volgens Gino Hoppe van ACOD hebben ook de andere vakbonden stakingsaanzeggingen lopen.

“Gedetineerden die van het ongestoord bezoek komen, die komen gewoon in de leefruimte waar tientallen gedetineerden rondlopen en het personeel loopt daar rond. Dat lijkt ons niet zo logisch”, zegt Gino Hoppe.  “We zeggen niet dat het bezoek niet mag doorgaan, maar we willen graag extra veiligheidsmaatregelen, zoals een mondmasker en plexiglas. Waarom handhaaft men die maatregelen niet, zodanig dat we niet moeten vrezen voor een volledige lockdown in gevangenissen als er een uitbraak komt.”

Het gevangeniswezen zelf betreurt de acties van de bonden. “We blijven ervan overtuigd dat we zowel voor het fysieke als het psychosociale welzijn van iedereen moeten zorgen en dat we met onze beslissingen tot dat evenwicht willen bijdragen”, luidt het daar. “Bezoek zonder toezicht is enkel voor gedetineerden met een vaste relatie of familie. Het kan slechts 1 keer per maand.”