Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Oorlogstaal schaadt de politiek

Written by on 5 oktober 2020

Terwijl we dat sportjargon argeloos en zelfs geamuseerd tot ons nemen, voltrekt zich op grotere schaal echter een veel ingrijpendere beweging: het feit dat door die taal niet enkel de communicatie, maar de hele politiekvoering zich steeds meer naar die aanhoudende matchmodus schikt. Ze lijkt zich enkel nog te kunnen uitdrukken binnen die beeldspraak van winnaars, verliezers en tactieken om de tegenpartij te verslaan.

Tekenend op dat vlak was de uitgebreide uiteenzetting van Bart De Wever verleden week in De zevende Dag naar aanleiding van de protestactie van Vlaams Belang. De Wever zou nu “alert moeten zijn op de rechterflank”. De  “strategie” van zijn partij zou zich laten enten op hoe het landschap er vandaag bijlag. De komende tijd zou hij enerzijds “een stuk moeten verdedigen op rechts”, maar anderzijds ook moeten “aanvallen naar het centrum toe”.

Kortom: wie zijn ogen sloot, wist even niet of hij naar De zevende Dag zat te luisteren of naar Extra Time. Maar de collectieve verontwaardiging die steevast losbreekt wanneer De Wever een van z’n straffe oneliners dropt (genre “we gaan ze kapotmaken, hé Theo”), ontbrak dan weer helemaal bij zo’n strategische uiteenzetting, waardoor er alweer compleet voorbij werd gegaan aan het échte drama: dat de meest invloedrijke politicus van dit land zich al jaren kortweg niet kan uitdrukken buiten de termen van tactiek, verovering en speelveldmanipulatie.

In plaats van een staatsman die een beleidsplan heeft waar een meerderheid van het land zich in kan vinden, krijgen we een geobsedeerde strateeg die enkel bezig is met de verovering van een volk door hen enerzijds slim te vriend te houden en hen anderzijds zijn kant uit te manipuleren.